Afgelopen week kreeg ik van een lezer de vraag hoe hij het beste kon beginnen met het zelf bedrukken van kleding om daarmee en zakcentje te gaan verdienen naast zijn huidige baan. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om te starten met zelf kleding bedrukken. Ik probeer een plan neer te zetten met minimale kosten en zo concreet mogelijke informatie, maar ik kies niet voor de allergoedkoopste oplossingen. Wel voort de makkelijkste opties. Ik ben van mening dat je goed van start moet gaan, goedkoop is echt duurkoop. Daarbij wel de kanttekening, een grote professionele drukpers, sublimatie printers en DTG opties houdt ik nu buiten schot. Dat zijn meteen grote investeringen en kunnen een vervolgstap zijn als de zaken wat meer gaan lopen. Als je gaat beginnen wil je goede ondersteuning en een ruime community om op terug te vallen, daarom raadt ik in dit blog vooral de producten van Cricut aan.

De vraag: hobbymatig starten met zelf kleding bedrukken, hoe te beginnen en wat te verwachten?

Het lijkt mij erg leuk om hobbymatig te starten met het bedrukken van kleding met op het oog om er uiteindelijk een klein zak centje naast mijn huidige werk bij te verdienen door zelf te gaan ondernemen. Ik heb echter geen idee wat ik nodig ben, waar ik in moet investeren, wat is goed genoeg, hoeveel ruimte geeft het in beslag?

Lezer van TextielBusiness

Stap 1. Bepaal je doel & product.

Wat wil je precies gaan bedrukken en waarom? In dit geval zoomen we in op textiel, uiteraard kan je ook kiezen voor andere producten zoals mokken. Ga je hobbymatig starten en wil je kleding bedrukken voor jezelf of ga je jouw diensten meteen aanbieden. Onze tip: begin met kleding bedrukken voor jezelf en goede vrienden en test diverse methodes, folies en manieren uit en ga daarna live naar de buitenwereld. Kies er niet meteen voor om alles te willen drukken, begin met één ding. Wij gaan nu uit van het hobbymatig starten met kleding met de optie om later uit te breidden.

Een gouden tip, begin met het maken van een mockup. Bijvoorbeeld via PlaceIt, of lees ons uitgebreide blog. Dan kan je vooraf zien hoe jouw ideeën eruit zien voordat je alle tools aanschaft.

Stap 2. Bepaal wat je gaat drukken

Dit is een belangrijke. Om het simpel te houden gaan we 2 opties bekijken, afhankelijk van wat je wilt gaan drukken kan je kiezen voor diverse druk technieken. Afwegingen kunnen zijn: type print, aantallen, prijs, formaat, flexibiliteit etc. Voor nu hebben we de 2 meest gangbare en makkelijkste opties genoteerd, andere opties zijn bijvoorbeeld: kant en klare transfers etc.

We hebben een blog geschreven over het vinden van een kleding leverancier die bij jou past.

Full-color Print (foto’s en alle kleuren opties)

Wij raden je aan om te gaan voor full-color als je enkele/losse opdrachten wilt gaan uitvoeren. Bijvoorbeeld voor het aanbrengen van leuke teksten, namen, huisnummers, etc.

Voordelen Full-color

 • Makkelijk printen via de computer (Word is al voldoende).
 • Ook geschikt om mokken en andere producten te gaan printen.
 • Veel opties qua printen.
 • Uitprinten en meteen aanbrengen.

Nadelen full-color

 • Witte teksten printen op donkere kleding is niet mogelijk.
 • Bedrukking vervaagt sneller dan folie.
 • Niet alle kleding/textiel is geschikt voor sublimatie.

Boodschappen lijst full-color printen – Klik op de linkjes voor producten.

 1. Transferpers / kleding drukmachineBedrukken met een strijkijzer is volgens sommigen ook een optie, maar wij zijn geen voorstander.
 2. Printer geschikt voor sublimatie – Niet alle printers zijn geschikt.
  1. Sublimatie papier – Kies een variant die past bij jouw kleding en printer formaat.
  2. Sublimatie inkt – Kies voor een inkt die past bij jouw toepassing en printer.
 3. Laptop of tablet om designs of foto’s te printen – Het voordeel van full-color printen is dat je alles kan printen, van foto’s tot teksten. Dat lukt al met een programma als Word.

Folie Print – Enkele kleuren (logo’s en vector ontwerpen)

Folie print

Ga jij voor bedrukkingen in minder dan 3 kleuren en wil je geen foto’s printen, dan is dit een goede optie. Met folie print kan je veel goedkoper printen, daarnaast kan je dit op bijna alle soorten textiel aanbrengen. Als je dus echt een eigen kledinglijn wil beginnen, raden we om te beginnen folie print aan.

Voordelen Folie Print

 • Strakke lijnen en kleuren
 • Geschikt voor bijna alle soorten textiel

Nadelen Folie Print

 • Zelf folie nog afpellen van de rol, het ontwerp blijft op de backing en druk je op de kleding
 • Meer werk in voorbereiding en speciale software nodig (Cricut levert dit gratis mee en kan zelfs via de iPad)

Boodschappen lijst folie printen

 1. Transferpers / kleding drukmachineBedrukken met een strijkijzer is volgens sommigen ook een optie, maar wij zijn geen voorstander.
 2. Een snijplotter voor het uitsnijden van de folies (kies een met het juiste formaat voor de prints die jij wilt maken)
  1. Bestel een startpakket waar ook wat gereedschap bij zit om de folie los te krijgen, je moet de overtollige folie nog uit het vel “pielen”. Makkelijk werk.
 3. Folies in diverse kleuren

Wat heb je verder nodig om te beginnen met kleding drukken

Je hebt nu in elk geval de basis om te beginnen! Ga nu eerst aan de slag en druk je eerste t-shirts, het zal je opvallen dat je best even je weg moet vinden en handigheid moet krijgen. Geef het de tijd! Iedereen kan het leren, en kom je er niet uit? Laat het ons weten, dan zorgen we voor uitleg.

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor het drukken van kleding?

Het drukken van kleding kan in een hobby ruimte, garage of op de eettafel. Bedenk voor jezelf hoe vaak je gaat drukken en of je een ruime voorraad wilt of besteld als er een order binnenkomt. Je kan gewoon beginnen in huis aan een losse tafel. Zelf heb ik alles in de garage staan. Alleen computers, printers en snijplotters moet je echt droog en veilig bewaren.

Mijn eigen bedruk tafel in de garage. Wij werken met kant en klare transfers van The Transfer Company