Je gaat jouw eigen kledinglijn beginnen of je wilt in ieder geval een start maken met het zelf bedrukken van kleding. In dit blog neem ik je mee wat je allemaal nodig hebt voor het drukken van kleding met een kleding drukmachine. Uiteraard hoef je niet een volledige kledinglijn te starten, je kan met de informatie in dit artikel ook aan de slag met het bedrukken voor vrienden, familie of lokale verenigingen of bedrijven.

Een kleding drukmachine is een mooie manier om te starten met jouw eigen kledinglijn. Dit is niet alleen een hele goedkope manier om te starten, maar ook een manier om direct een eigen draai te geven aan jouw merk. Je kan snel en flexibel unieke ideeën en ontwerpen toepassen die niet mogelijk zijn bij standaard kleding drukkerijen of kleding leveranciers omdat je daar vaak pas voordelig kan drukken in hogere oplagen.

Wanneer een kleding drukmachine kopen?

Ik raad je aan om niet meteen een kleding drukmachine te bestellen maar om eerst de basis van jouw kledingmerk te leggen, zorg dat je kleding ontwerpen klaar hebt, dat je website – op de producten na – klaar staat en dat je dus meteen jouw investering terug kan gaan verdienen. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om jouw klanten te zoeken in lokale bedrijven of verenigen zodat je meteen wat meer afzet (aantallen) hebt.

Dit is niet alleen belangrijk omdat jouw kleding pers dan niet stof staat te vangen, maar ook zodat je de juiste type bedrukkingen of kleding transfers kan gaan inkopen. Daar zijn namelijk veel verschillende opties voor.

Heb je jouw kledingmerk website nog niet klaar of kom je niet uit het ontwerpen van kleding? Lees dan eerste onderstaande blog:

Welke kledingdrukmachine kopen?

Er zijn diverse kledingdrukmachines verkrijgbaar bij een groot aantal aanbieders in Nederland, je kan prima beginnen met een simpele drukpers en meteen al hele mooi resultaten boeken met een minimale investering.

Dan kan je als jouw kledinglijn beter gaat lopen altijd uitbreiden naar meer semiautomatische kledingdruk machine, overgaan op het laten bedrukken in grote oplagen of zelf een borduur machine of zeefdruk aanschaffen.

De opties zijn reuze, begin dus simpel en kom er gaandeweg achter wat het beste past bij jouw kledingmerk en natuurlijk je eigen wensen.

Type kledingdrukmachines

Kledingdrukmachine is niet helemaal de juiste benaming, in praktijk spreekt men namelijk over verschillende type transferpersen,

Goedkope kledingdrukmachines kopen

De meest voordelige kledingdrukmachine is zoals genoemd de clam transferpers. Deze pers heeft vaak een grote onder-plaat waardoor je er een diversiteit aan producten mee kan bedrukken.

De meest populaire producten die je bedrukt met een clam transferpers zijn natuurlijk t-shirts, hoodies, e.d.

Dit type kledingdrukmachine heb je al vanaf 200EU, op bol.com is een variant te koop waarmee je ook direct petten en mokken kan bedrukken. Een ideale starters set dus!

Degelijke Kledingdrukmachine (hier ben ik ook mee begonnen)

Semiautomatische kleding drukmachine

Wil je het jezelf direct wat makkelijker maken? Kies dan voor een semiautomatische of auto-open transferpers, deze opent automatisch na het verstrijken van de ingestelde tijd of temperatuur.

CriCut Auto Open Kleding Drukmachine
CriCut Auto Open Kleding Drukmachine

Luchtdruk kleding drukmachines kopen

Wil jij het jezelf echt makkelijk maken en ben je bereid een forse investering te doen in een topkwaliteit kleding drukmachine? Kies dan voor een pneumatische/luchtdruk transferpers.

Kleding drukken met een strijkijzer

De vraag krijg ik wel vaker! Ik zou je afraden om je kleding te gaan bedrukken met een strijkijzer, het is lastig om de benodigde druk te bereiken. Daarnaast is de temperatuur niet consistent genoeg en je krijgt mogelijk hitte vlekken in je kleding door te lang te veel hitte op dezelfde plek aan te brengen. Je kan het uiteraard proberen, maar de kans op een mooi resultaat is kleiner!

Wat heb je nodig je eigen kleding te drukken?

Om te starten met het drukken van kleding met je eerste transferpers heb je de volgende zaken nodig: bedrukkingen, een transferpers, kleding om te bedrukken, stroom, een meetlintje, voldoende licht en een stevige tafel. Dat is alles wat nodig is om te starten, hieronder zet ik de benodigdheden even voor je uiteen.

Ontwerpen maken voor je eigen kledinglijn

Je besteld een kledingdrukmachine natuurlijk om jouw logo of design tot leven te laten komen. Een goed ontwerp maken vraagt niet alleen om creativiteit, maar ook om de juiste (eventueel gratis) software. Dit om er voor te zorgen dat de drukkerij jouw logo goed kan printen of dat je deze zelf in de gewenste kwaliteit en kleur kan plotten of printen. Voor je eerste ontwerpen zou ik je aanraden om de volgende zaken aan te houden. Alles is mogelijk, maar onderstaande zou ik in het begin aanhouden zodat je voordelige drukkingen kan bestellen en daardoor laagdrempelig van start kant.

  • Maak je logo op in een vector programma – Lees hier alles over vectoren en welke software daarvoor beschikbaar is.
  • Voorkom ingewikkelde kleur verlopen en houd het bij max 3 kleuren. – Dit geeft je meer opties bij het kiezen van een drukmethode / type bedrukking.
  • Test of je ontwerp mooi lijkt op het gewenste product door gebruik te maken van een mockup. – Wat is een mockup?
Begin bij het ontwerp met een schets

Kleding bestellen via een kleding groothandel

Je wilt jouw kleding natuurlijk een beetje voordelig inkopen, daarnaast wil je er zeker van zijn dat de kwaliteit goed is, de levertijden acceptabel zijn en als belangrijkste: dat je kleding white-label kan bestellen zodat je jouw merk echt goed kan presenteren zonder logo van de kleding producent. Meer weten? Bekijk kleding groothandels in Nederland.

2 kleding groothandels die snel leveren in Nederland

Bedrukkingen bestellen of zelf maken

Bedrukkingen voor jouw transferpers kan je zelf maken met een snijplotter en textiel folie, door middel van een sublimatie printer maar bijvoorbeeld ook middels vooraf geprinte transfers. Iedere methode heeft z’n voor en nadelen. Lees hier alles over bedrukkingen bestellen of zelf maken in ons artikel.

Bedrukkingen bestellen

Bedrukkingen van tevoren inkopen kan heel voordelig zijn, maar vraagt om een investering vooraf. Wij zijn begonnen met Print-on-demand en zijn daarna overgegaan op zelf bedrukken met een kledingdrukmachine/transferpers en bestellen (nu nog) alle bedrukkingen vooraf als transfers op volledig vel. Alle logo’s en ontwerpen die we nodig zijn bestellen we dus vooraf en deze verdelen we over een groot vel. Dit vel knippen we zelf in de juiste formaten en leggen we vervolgens klaar in bakjes boven onze transferpers, op die manier hoef je alleen het textiel goed uit te lijnen onder de pers en kan je de bedrukking meteen persen.

Zelf bedrukkingen maken

Wil je de creatieve vrijheid hebben om iedere dag andere ontwerpen te proberen of wil je gemakkelijk en goedkoop experimenteren met kleuren?

Dan zou ik je voor simpele bedrukkingen (tot 3 kleuren en geen kleur verlopen) aanraden om te gaan voor een snijplotter. Een snijplotter maakt de gewenste vormen in de textiel folie welke je vervolgens zelf moet pellen en uitknippen, dit geeft wat meer werk, maar ook veel meer vrijheid.

Een andere mogelijkheid is om een sublimatie printer aan te schaffen zodat je ook ingewikkelde ontwerpen en foto’s kan drukken op jouw kleding, deze optie is wat duurder en zorgt voor een heel ander resultaat op jouw kleding.

Zo kan het natuurlijk ook 😉

Vragen over het kopen jouw eerste kledingdrukmachine?

Ik heb mijn uiterste best gedaan om je middels dit blog zo goed mogelijk op weg te helpen in het aanschaffen van een eerste kledingdruk machine of transferpers. Mocht je vragen hebben? Stel in de reactie, dan kom ik daar spoedig op terug en vul ik dit artikel aan zodat het nog veel waardevoller wordt.

Bekijk alle kleding drukmachine’s