Goede foto’s maken voor jouw eigen kledinglijn is cruciaal! Dit kan natuurlijk op heel veel verschillende manieren. In dit blog vertel ik je wat ik weet zodat een fotostudio maken jou na het lezen van dit blog ook gaat lukken, tegen minimale kosten. Naar onze mening is een fotoshoot met echte mensen of modellen de allerbeste optie! Het kan natuurlijk zijn dat jouw budget of andere oorzaken dit (nog) niet toelaten. Wat wij (nu nog) doen is gebruik maken van kledingpoppen i.c.m. met een studio, er zijn vele opties! Lees hieronder nu verder.

Goedkope eigen fotostudio maken

Ook met minimaal budget voor he maken van een fotostudio zijn er mooie oplossingen waar je heel veel plezier aan kan gaan beleven, zowel in de uitvoer als in de verkopen binnen jouw kleding webshop. Nadat wij onze foto’s hadden gemaakt in onze eigen fotostudio gingen de verkopen omhoog! Mensen kochten meer kleding doordat de foto’s de kwaliteit en het ontwerp beter tot z’n recht lieten komen. Daarnaast gaf het natuurlijk een grote boost aan vertrouwen in onze webshop doordat er echt goede foto’s te zien waren voor bezoekers.

Daarnaast konden we de gemaakte foto’s voor heel veel andere doeleinden gebruiken zoals: social media uitingen, op drukwerk en als sfeerbeelden op de website. Doordat wij eerst textiel mockups gebruikten om kleding te laten zien op onze website hadden we deze mogelijkheden voordat we onze eigen studio foto’s maakten dus in mindere mate. Er waren er dus meer mogelijkheden ontstaan om kleding ook op detail niveau te laten zien (stiksels, bedrukkingen, labels, etc). Wij gebruiken (nog nog) goedkope kledingpoppen en bustes om product foto’s te maken van onze kleding. Op bol.com vind je een aantal betaalbare opties maar ook etalagepoppengigant heeft een ruim aanbod, dat is ook de website waar ik onze poppen heb besteld.

Zo gaat het er bij mij aan toe 😉 Simpel.

Wat heb je nodig om je eigen fotostudio te maken?

Jouw eigen fotostudio maken kan zo simpel of uitgebreid als je zelf wilt, ik ben heel simpel begonnen en heb daarna uitgebreid. Hieronder geeft ik je diverse opties en deel ik verschillende afwegingen met je zodat jij vandaag nog aan de slag kan met jouw eigen foto studio.

Camera

We gaan straks bekijken wat voor type studio we gaan maken, maar eerst moeten we even gaan beslissen wat voor camera jij nodig hebt voor jouw foto studio. Zelf gebruik ik een spiegelreflex camera (NIKON D7500). Deze camera’s kunnen foto’s maken in extreem goede kwaliteit, is dat (zeker als je net begint) nou echt nodig? Nee. Je kan prima beginnen met een goede compact camera zoals de Sony Cybershot.

Wil je liever niet meteen honderden euro’s uitgeven aan een goede camera? Gebruik dan de camera van je mobiele telefoon, die is beter dan een goedkope camera. Wil je weten welke telefoons echt een over een goede camera beschikken die je ook goed kan inzetten voor het maken van foto’s van jouw eigen merk kleding? Bekijk dan even dit overzicht van telefoons met de beste camera.

Verlichting

Je kan beter een goedkope camera hebben en goede verlichting dan andersom. Dit deel is echt belangrijk. Als je jouw producten goed belicht, heb je zelfs zonder studio al veel betere resultaten! Zorg ervoor dat je lichten gebruikt met dezelfde kleur (dezelfde lampen bij voorkeur) en sterkte. Het mooiste is als je zorgt voor zacht licht door bijvoorbeeld diffusors/doeken te gebruiken zodat je licht niet direct op je product schijnt, dit zorgt voor zachtere schaduwen wat een mooi effect heeft op jouw foto’s.

Belicht je kleding zo gelijk mogelijk (tenzij je voor een bepaald effect wil gaan) en zorg dat de producten een egale achtergrond hebben we ze een ruim stuk vanaf staan. Hieronder een paar aanraders voor goed(kope) licht sets en een video waar ik heel veel van heb geleerd t.a.v. het belichten van mijn foto’s.

Wat voor foto studio moet ik kiezen?

Er zijn veel verschillende soorten studio materialen beschikbaar, je kan complete sets kopen of losse producten afhankelijk van je wensen. Natuurlijk wil iedereen een mega grote studio waar je jouw modellen op de foto kan (laten) zetten. Maar we houden het even praktisch 😉

Fotostudio maken voor kleding

Als je foto’s wilt maken van kleding heb je wat meer ruimte nodig. Persoonlijk zou ik kiezen voor papieren achtergrond op statief. Deze zijn relatief goedkoop en kan je inzetten voor zowel product fotografie als om modellen met jouw eigen kledingmerk op de foto te zetten. Hieronder vind je een aantal opties: van een complete set tot een losse constructie. Heb je vragen? Stel ze gerust onderaan deze pagina.

Houdt er in elk geval rekening dat jouw pop/buste of model volledig (en met enige speling) voor de achtergrond past en deze niet klein is. In onze kleine foto studio maken we alleen foto’s met paspoppen, daarbij gebruiken we aan papieren backdrop welke we uitrollen over een tafel, dat werkt heel fijn!

Fotostudio maken voor mode accessoires (petten, zonnebrillen, mondkapjes, sieraden etc)

Een hele populaire optie voor bovenstaande producten is een mini-fotostudio welke perfect verlichting heeft en extreem mobiel is 🙂 Deze studio’s zijn alleen geschikt voor kleine producten of als je jouw kleding bijvoorbeeld opgevouwen wilt presenteren/fotograferen.

Fotobewerkingssoftware

Je foto’s kunnen nog zo perfect gelukt zijn, een stukje nabewerking is nodig. Al is het alleen om de foto’s in de juiste verhoudingen te snijden of om wat kleine (kleur) correcties uit te voeren. Er zijn diverse pakketten beschikbaar, hieronder vind je een paar opties welke allemaal goed zijn. Persoonlijk heb ik de beste ervaring met de pakketten van Adobe.

  1. Adobe Photoshop Elements (99,- euro) Dit is een basis versie van Photoshop waarmee je kleur correcties en aanpassingen kan doen aan jouw foto’s. Adobe is absolute marktleider op dit gebied. Ik kan je aanraden het volledig Adobe pakket te bestellen, maar dat vraag een maandelijkse investering van EU50 en veel tijd om de software te leren kennen. Adobe Photoshop Elements is de gulle middenweg met een kleiner prijskaartje en een korte learning curve. Er zijn voldoende YouTube video’s beschikbaar, voor het snelste resultaat kan ik je aanraden een cursus te volgen, dat kost slechts en paar tientjes en je hebt er jaren plezier van. Bestellen van Photoshop Elements kan hier. Het voordeel van Photshop t.o.v. Adobe Lightroom (alleen foto bewerking) is dat je ook de mogelijkheid hebt om ontwerpen te maken en teksten e.d. toe toe te voegen aan je foto’s. Voor starters dus veelzijdiger.
  1. GIMP (gratis). Gratis kan niet goed zijn toch? Nou, in mijn begin jaren als webdesigner en fotograaf heb ik GIMP nog enige tijd gebruikt en dit werkte prima! Niet zo uitgebreid als Adobe Photoshop, maar zeker wel aan te raden als je net begint. Er is meer dan voldoende YouTube materiaal beschikbaar om alles functies te leren kennen! Downloaden kan hier.

Je eigen fotostudio maken?

Ik hoop dat ik je voldoende inspiratie en handvaten heb kunnen geven om lekker aan de slag te gaan met jouw eigen fotostudio. Als je vragen of toevoegingen hebt op dit blog, reageer dan even onderaan deze pagina. Ik reageer altijd en voeg heel graag jouw tips en trucks toe aan dit artikelen om andere nog beter op weg te helpen richting een succesvolle eigen kledinglijn / merk.